Contactgegevens

China Business Association
Postbus 2522
4800 CM Breda
info@cba-zw.nl

Inloggen

Wilt u op de hoogte blijven of lid worden, registreer hier.
Bent u lid, login hier:
Emailadres
Wachtwoord
 Wachtwoord vergeten?
 

Chinese president: religie helpt tegen moreel verval

01-10-2013

Reuters/ANP

De Chinese president Xi Jinping wil dat de regerende Communistische Partij zich toleranter opstelt jegens traditionele religies. Die kunnen volgens hem helpen een moreel vacuüm te vullen, aldus bronnen rond het staatshoofd van het land dat officieel al bijna 65 jaar het communisme aanhangt.

Geldzucht

Xi groeide op in het puriteins communistische China van Mao Zedong (of Tse-tung, 1893-1976). Hij is volgens zegslieden erg bezorgd over het moreel verval van het land dat gepaard gaat met een obsessie om veel geld te verdienen. Xi hoopt dat “de traditionele cultuur en religie, zoals confucianisme, boeddhisme en taoïsme, het vacuüm helpt vullen dat nu de corruptie voedt”.

Anticorruptie

Xi heeft onder meer een campagne tegen corruptie in gang gezet. Maar de bronnen stellen “dat Xi begrijpt dat dat alleen de symptomen bestrijdt en dat een hervorming van het politieke stelsel en van het geloof nodig is om van de ziekte corruptie te genezen”, aldus meldingen vandaag in de krant South China Morning Post.

Toename corruptie

In de beginjaren van het communisme was corruptie een weinig voorkomend probleem. Maar tussen 2008 en vorig jaar waren er volgens officiële cijfers 143.000 veroordelingen van overheidsfunctionarissen wegens corruptie of plichtsverzuim. Dat zijn bijna 80 veroordelingen per dag.

Nieuws